fredag 29 maj 2009

Delägarlunch...


Dagens meny blev en Tribute to summer :-) Smörstekt Mälargös med sparris, gräslöks hollandaise och färskpotatis. Till dessert serverade jag jordgubbar med vaniljglass och amaretto massa...

fredag 22 maj 2009

Nu är strömmingen här !

Ett riktigt mysigt familjenöje är att stå på kryssarkajen vid  Nacka Strand och rycka strömming. Tackel kan i regel köpas av några av “stammisarna” på kajen. De gör tacklen efter väl beprövade metoder :-)
Haka på tacklet på ett kastspö, kasta ut, låt sjunka lite och lås rullen. Ryck med spö toppen lite då och då. Rätt som det är smäller det. Man får allt mellan 1-6 strömmingar samtidigt på krokarna. Sen är det dags att skörda frukten av det hårda fisket :-)
En av mina favoriter är ättiksströmming, som jag tänker visa här hur jag gör.

Skölj strömmingen väl i rinnande kallt vatten.
DSC00626
Klipp av huvudet bakom gälarna, klipp sedan bort alla andra fenor. Klipp sedan upp magen. Dra sedan tummnageln mellan ryggbenet och hela filen, dra försiktigt så även stjärtfenan följer med.
Efter lite övning så får du jättefina filéer.
Lägg up filéerna på hushållspapper och torka dem försiktigt. Lägg sedan hälften av dem med skinnsidan ned i ströbröd alt. hälften grovt rågmjöl hälften ströbröd. Salta och peppra lätt. Dra en sträng med fyllning på varje filé. Senap/dill eller kaviar/smör/dill tycker jag är godast.
DSC00627
Lägg på nästa filé ovanpå med köttsidan ned. Vänd i ströbrödet och lägg åt sidan tills alla flundror är panerade.
DSC00629
Stek flundrorna i smör på medelhög värme. De skall bli gyllenbruna och krispiga, och vara färdigstekta i mitten. Låt kallna.
Gör en klassisk 1-2-3 lag.
1 del ättika
2 delar socker
3 delar vatten.
Blanda tills sockret löst sig, och ha gärna i lite grovkrossad vitpeppar.
Varva strimlad röd/gul/purjolök, tunna slantade morötter samt hackad persilja med strömmingen och lagen. Låt dra i kyl i 1-2 dygn under lock. Servera på knäckebröd med massor av lök och en kall pilsner !
Njutning :-)

fredag 8 maj 2009

Delägarnas varmrätt...


Trevligt med lite fasan faktiskt. Det var längesedan. Jobbade en hel del med fasan i Söderhallarna. Här med lite trevliga primör rötter och en sås på päroncognac och valnötter. Jag har gjort en liten muffin på potatis och Västerbottenost.

tisdag 5 maj 2009

Veckans fisk...


Denna rätt har jag knyckt ifrån en tidning. Canneloni på torsk med brynt smör och tomatkompott. En riktigt trevlig rätt som jag skulle kunna bjuda på hemma till och med :-)

söndag 3 maj 2009

Fiske dags..,


Igår kväll rodde vi ut och lade i 2 nät. Det enda vi lyckades fånga var en sik :-). Självklart så ska vi röka den ! Efter man vittjat näten på all härlig fångst (!???) så måste man reda ut dem och hänga dem på tork.

Rökt sik från Siljan !


Ta ur siken och skölj den ordentligt i kallt vatten. Strö rikligt med salt i och på hela fisken. Låt den ligga i ca 2 timmar och dra åt sig saltet.

Strö ett lager spån i röklådan och lägg på gallret.


Nu är det snart dags att känna doften av rökningen.

Förberedelse...


Lägg siken på gallret, klipp fenorna om den inte får plats.

Rökdags...


Lägg på locket och tänd på spritbehållaren. Låt stå i ca 20-30 minuter.

Mums !


Efter ca 20 minuters rökning är siken klar. Knäckebröd, smör och en kall pilsner. Vilken njutning ! :-)

lördag 2 maj 2009

En stunds njutning...


Här är ett av mina favoritställen för att få lite inspiration :-) Vid Siljans strand !