torsdag 31 januari 2013

Secreto de Iberico...

Här ligger den och marinerar inför nattens confitering.

onsdag 30 januari 2013

Kycklingfond








4 st kycklingskrov eller 1 kg kycklingvingar (Går att få tag på i t.ex saluhallar)
2 st gula lökar
1 bit rotselleri
1 st vitlök
2 st lagerblad
2 msk timjan
2 st vitpepparkorn
några persilje stjälkar

Gör så här :

Hugg skroven i mindre bitar med en stor kniv. (Används vingar behövs de inte huggas.)

Lägg skroven i en stor kastrull. Täck med vatten och låt koka upp. Häll av vattnet. (Dett kallas att blanchera skroven. På så vis får man en klarare fond som slutresultat.)

Skölj av skroven under rinnande kallt vatten i några minuter.
Fyll på vatten igen så att det täcker. Skala lök och rotsaker och skär i mindre bitar. Lägg allting i kastrullen. Låt koka upp och skumma sedan av ytan. Tillsätt kryddorna och låt koka på svag värme i 3-4 timmar under skummning. Sila sedan av fonden genom en fin nätsil eller silduk, släng bort skroven/benen. Vill man ha en kraftigare fond kokas den ihop till önskad konsistens Häll upp i lagom stora plastburkar och låt svalna. Lägg på lock och frys.

Varsågoda! Recept på en trevlig couscoussallad.







Couscoussallad från Medelhavet


Detta behövs :

200 g couscous
4-5 dl kycklingbuljong
3 små paprikor i olika färger, fintärnade
2 små rödlökar, finhackade
3 dl persilja, finhackad
2 avocados, fintärnade
2 citroner, rivna och pressade
4 msk rödvinsvinäger
2-3 dl olivolja

Gör så här :
Koka upp buljongen, lägg couscousen i en vid bunke. Häll den kokande buljongen på couscousen under vispning. Se till att inga klumpar bildas. Låt svalna. Under tiden prepareras grönsakerna, citronskalet rivs etc.
När couscousen har kallnat vänds resten av ingredienserna i. Smaka av med salt & peppar och olivolja. Lägg upp i en fin skål och garnera.
salt/peppar.
Servera som en rätt för sig eller på en buffé. Önskas en matigare sallad kan även grillad kyckling eller räkor tillsättas.

Smaklig spis !

onsdag 16 januari 2013

Update från Brödinstitutet...




Krångliga dieter får svenskarna att ge upp

Jul- och nyårshelgen har varit en utmaning för svenskar som går på diet. Enligt en riksrepresentativ undersökning är det nästan 1 av 3 som slutar med dieter för att de är krångliga och svåra att följa i sociala sammanhang. Lågkolhydratdieter är vanligaste dieten, men få fullföljer den. 12 procent har följt LCHF-dieten men valt att sluta.
Nyårslöften om dieter kan vara svåra att hålla. Det visar svaren i en undersökning där över 1000 personer i hela landet deltagit. LCHF-dieten följs av 4 procent idag, men många har slutat med dieten och hela 16 procent av kvinnorna har tidigare följt den men nu slutat.

-    Att följa så kallade LCHF-dieter under en längre tid kan ha negativa effekter på hälsan. Vill du äta en hälsosam kost behöver du ha en balans mellan energi, protein, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler. Hur mycket som vi bör äta är personligt, men att äta varierat och balanserat är ett enkelt sätt att äta nyttigt och må bra. Livsmedelsverket rekommenderar också att vi bör äta mer fullkorn och kostfibrer än vad vi gör idag, ett enkelt sätt är att äta bröd till alla måltider, säger Catarina Bennetoft, talesperson på Brödinstitutet.

Socialt svårt att följa lågkolhydratdieter
Undersökningen som genomförts av United Minds på uppdrag av Brödinstitutet visar vilka som är de vanligaste orsakerna till att svenskarna slutar med dieter. Av de som anger att de slutat med en lågkolhydratdiet svarar 28 procent att det beror på att de är krångliga och svåra att följa i sociala sammanhang. 19 procent svarar att det inte ”gav något resultat” och 17 procent att ”det var för dyrt”. Därefter följer att de ”insåg att det inte var bra för hälsan” och att ”dieten fick dem att må fysiskt dåligt”.

-    Förutom att lågkolhydratdieter är ifrågasatta ur hälsosynpunkt så är de inte bra för miljön och dieten är dessutom onödigt dyr. Det finns inget enskilt livsmedel som innehåller alla livsviktiga näringsämnen. Men bröd är mycket viktigare för hälsan än vad många tror. Och bröd är en bra energikälla och ger god mättnad. Dessutom innehåller bröd fibrer, folsyra och järn, vilka är två ämnen som många, speciellt kvinnor, har svårt att få i sig rekommenderade mängder av, säger Catarina Bennetoft.

Enligt undersökningen uppstår problem när man av olika skäl måste göra undantag. När svenskarna är bortbjudna väljer 53 procent att inte följa lågkolhydratdieter och det är speciellt äldre som gör undantag när de inte äter hemma. Det är 3 av 10 som gör undantag vid högtider och därefter följer argumentet restaurangbesök.

Undersökningen visar att bröd är det mest saknade livsmedlet bland de som följer eller tidigare har följt en lågkolhydratdiet. Det är 43 procent som saknar brödet och kvinnor saknar brödet mer än män när de går på diet. Andra livsmedel som saknas av de som testat låghydratdieter är pasta och potatis.

Tips: 4 enkla sätt att gå ner i vikt utan diet:
1.    Promenera mera – hoppa av bussen en hållplats tidigare.
2.    Ta inte om – nöj dig med en portion hur gott det än är.
3.    Ät bröd till maten – ett bröd med fullkorn och fibrer ger skön mättnad som varar länge.
4.    Avsluta med frukt – då håller du sötsuget borta.

Har du följt någon av följande lågkolhydratdieter tidigare men slutat?

Totalt
Män
Kvinnor
GI
12%
9%
16%
LCHF
12%
8%
17%
Annan lågkolhydratdiet
8%
6%
11%
Atkins
3%
2%
3%

Du angav att du har följt en eller flera lågkolhydratdieter, men slutat. Varför slutade du med dieten?

Det var svårt att följa i sociala sammanhang
28%
Den var krånglig att följa
28%
Den gav inget resultat
19%
Det var dyrt
17%
Insåg att det inte var bra för hälsan
14%
Den fick mig att må dåligt fysiskt
9%
Den fick mig att må dåligt psykiskt
6%
Insåg att den inte var bra för miljön
2%

Oavsett om du följer en lågkolhydratdiet idag eller har gjort det tidigare. Vilka livsmedel saknar du mest när du följde/följer dieten?

Bröd
43%
Pasta
40%
Potatis
34%
Godis
17%
Pizza
17%
Ris
14%
Chips
13%
Jag saknar inga livsmedel
13%

När du följer en diet, har du några undantagtillfällen?

När jag går på restaurang
53%
Vid högtider
30%
När jag är bortbjuden
29%
På helger
24%
Vid andra speciella tillfällen
21%
Jag har inga undantagstillfällen
14%
Undersökningen genomfördes av United Minds på uppdrag av Brödinstitutet under hösten 2012. Totalt intervjuades 1023 personer totalt. Undersökningen genomfördes i datainsamlingsföretaget Cints onlinepaneler. Svar insamlades i riksrepresentativa kvoter med avseende på kön, ålder och regional spridning.

För mer information kontakta:

Catarina Bennetoft, talesperson och brödexpert på Brödinstitutet
Mobil: 070 655 45 59
E-post: catarina.bennetoft@brodinstitutet.se


Om Brödinstitutet

Brödinstitutet arbetar för att sprida kunskap om kost och hälsa, med utgångspunkt i brödet. Brödinstitutet har visionen att bli den naturliga informationskällan i alla frågor som rör bröd och kommer att ta en aktiv roll i den allmänna debatten och bidra med saklig information om bröd, kost och hälsa. Brödinstitutets verksamhet startade 1957 som ett samarbete mellan myndigheter och brödbranschen. Under 1970-talet lanserades den klassiska reklamkampanjen "Socialstyrelsen rekommenderar 6 - 8 skivor bröd om dagen". Det är än idag en av Sverige genom tiderna mest uppmärksammade aktiviteter. Idag finansieras Brödinstitutet av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. www.brodinstitutet.se

fredag 11 januari 2013

Delägarlunch

Majskyckling med mandelpotatis och äppelkräm, ekskivling, rökt sidfläsk och liten blomsallad.