måndag 17 juni 2013

Bbq chickenwings



Grymma kycklingvingar på Webern!

Detta behövs:

1 kg kycklingvingar
2,5 dl äppelcider vinäger
Ca 3 msk torr rub krydda av önskad smak (tex Santa Marias Dry chili rub) om man inte gör den själv.
1-2 dl av favorit grilloljan. Sweet baby Ray's funkar utmärkt.

Blanda vinägern och kryddan i en skål. Vänd ned vingarna och blanda runt. Häll över kycklingen och marinaden i en återförslutningsbar påse och marinera i kylen över natten.

Rigga grillen för indirekt grillning, dvs. lägg en folieform i mitten på grillen, och de glödande briketterna runt folielådan på långsidorna (se bilden). Lägg på grillgallret och locket och låt grillen bli varm. Ca 150-200° är optimalt för denna rätt. Blanda under tiden grilloljan med ca 1/2 dl vatten i en skål.
Lägg kycklingvingarna i mitten på det rengjorda gallret så de ligger över folielådan. Pensla med grilloljan och låt grilla under lock. Håll koll på temperaturen. Pensla vingarna var 20 minut tills de är klara. Detta tar ca 40-50 minuter på Webern. Man får prova sig fram.
För lite sjysst röksmak läggs blötlagda "rökchunks" med i briketterna. Kycklingen får då en riktigt härlig rökighet!

Njut!