fredag 25 oktober 2013

Surdegsmysteriet

Efter att nästan gett upp hoppet om att få till en fungerande surdegskultur utan industrijäst i köket, så har jag möjligen knäckt nöten. Äntligen...

När jag började prova denna typ av surdeg innan sommaren, så funkade det hyfsat. Sedan har det blivit platt fall. Degen & bröden har inte jäst tillräckligt och därför inte funkat att baka.

Hur har jag då löst gåtan? Ja, vi får se om det håller men just nu ser det ut så.
3 saker som verkar vara viktigare än jag anade efter alla försök är:

1. Mjölet, ju renare från tillsatser, desto bättre jäser det.

2. Temperaturen, en jämn och lagom temperatur krävs för att hålla igång kulturen. Mitt kök är jättekallt på morgonen, så man får pyssla om surisen flera gånger under dagen. Jag flyttar även runt den mellan varmt och svalare flera gånger.

3. Mängden mjöl, jag använder nu mera mer mjöl än vad som sägs i många recept. Då får jag en fin limpa som jäser på höjden, istället för att bli platt....

Jag håller tummarna på att det ska funka bra framöver nu!

Trevlig helg :-)

torsdag 24 oktober 2013

Älgfilé...


Idag hade jag en lite finare lunch för 5 personer. Som förrätt hade de önskat en Skagentoast med Kalixlöjrom. Huvudrätten blev älgfilé mer Madeirasky, glaserade morötter och potatispuré med Västerbottenost samt mina syltade trattisar.

onsdag 9 oktober 2013

Electrolux HOME

Igår var jag och smyginvigde den nya Matstudion på Electrolux HOME på Klarabergsgatan här i Stockholm. En jättefin butik som alla som är intresserade av köksutrustning och köksapparater borde besöka! En ära att få göra detta i denna underbara lokal. Menyn vi tillagade var: Grillade jätteräkor med bröd, Ångad gösfile med sparris, Sauce Viérge och rostad potatis och så avslutade vi med Créme Brûlèe och Séve Fourniere marinerade bär! En kanonkväll!

fredag 4 oktober 2013

Delägarlunch


Idag bjöd jag på färserad kaninsadel, Karljohansvamp-pasta och en sås på timjan, vittvin, grädde och parmesan.