söndag 27 april 2014

Bakning med mjölet ifrån Skvaltkvarn i Mångbro, försök 1...

Nu har jag äntligen provbakat på mjölet jag fick. Lite dålig jäsning, men helt ok inkråm med mycket bra smak. 2/3 vete och 1/3 Soldimjöl. Jäsningen beror lite på att just nu är det väldigt svårt att hålla surdegsgrunden aktiv. Samma förra året den här tiden. Imorgon testar jag nästa bak. Återkommer!

onsdag 23 april 2014

Såsskola i Matstudion på Electrolux HOME.,,

Idag hade jag premiär för mina kurser för allmänheten i Matstudion på Electrolux HOME på Klarabergsgatan här i Stockholm. Vi gick igenom lite historia om de fem grundsåserna. Sedan fick deltagarna prova på att göra några grundsåser som vi sedan smakade med lite kalv, lite lamm och lite majskyckling som jag tillagade i sousvide ugnen. Riktigt rolig kväll, med mycket bra feedback. 

fredag 18 april 2014

Härligt mjöl.....

Idag var jag på Sollerön och hälsade på några släktingar. Då fick jag en trevlig påskpresent! Jag fick ta en hink med mjöl malet i Skvaltkvarn i Mångbro (mellan Björka och Gesunda). Denna kvarn drivs av Mångån som rinner ner från Mångbergs kvarndamm och ut i Siljan. Det blev en hink med rågsikt. Jag längtar efter att få provbaka på detta mjölet snart! På bilden är jag, min gammelmoster och min dotter ute i härbret och hämtar mjölet.


onsdag 16 april 2014

Weber wonders


Här har jag riggat för en långgrillning av baby backribs. Briketterna ligger i en "orm" lite omlott. Över har jag strött mesquite rökspån. Sedan tände jag "ormen" med 12 briketter i ena änden. Denna brinner då långsamt, och jag kunde hålla en konstant temperatur på 120°-140°. Ribsen låg på grillen i strax över 3 timmar. Mums...