fredag 22 maj 2009

Nu är strömmingen här !

Ett riktigt mysigt familjenöje är att stå på kryssarkajen vid  Nacka Strand och rycka strömming. Tackel kan i regel köpas av några av “stammisarna” på kajen. De gör tacklen efter väl beprövade metoder :-)
Haka på tacklet på ett kastspö, kasta ut, låt sjunka lite och lås rullen. Ryck med spö toppen lite då och då. Rätt som det är smäller det. Man får allt mellan 1-6 strömmingar samtidigt på krokarna. Sen är det dags att skörda frukten av det hårda fisket :-)
En av mina favoriter är ättiksströmming, som jag tänker visa här hur jag gör.

Skölj strömmingen väl i rinnande kallt vatten.
DSC00626
Klipp av huvudet bakom gälarna, klipp sedan bort alla andra fenor. Klipp sedan upp magen. Dra sedan tummnageln mellan ryggbenet och hela filen, dra försiktigt så även stjärtfenan följer med.
Efter lite övning så får du jättefina filéer.
Lägg up filéerna på hushållspapper och torka dem försiktigt. Lägg sedan hälften av dem med skinnsidan ned i ströbröd alt. hälften grovt rågmjöl hälften ströbröd. Salta och peppra lätt. Dra en sträng med fyllning på varje filé. Senap/dill eller kaviar/smör/dill tycker jag är godast.
DSC00627
Lägg på nästa filé ovanpå med köttsidan ned. Vänd i ströbrödet och lägg åt sidan tills alla flundror är panerade.
DSC00629
Stek flundrorna i smör på medelhög värme. De skall bli gyllenbruna och krispiga, och vara färdigstekta i mitten. Låt kallna.
Gör en klassisk 1-2-3 lag.
1 del ättika
2 delar socker
3 delar vatten.
Blanda tills sockret löst sig, och ha gärna i lite grovkrossad vitpeppar.
Varva strimlad röd/gul/purjolök, tunna slantade morötter samt hackad persilja med strömmingen och lagen. Låt dra i kyl i 1-2 dygn under lock. Servera på knäckebröd med massor av lök och en kall pilsner !
Njutning :-)

2 kommentarer:

daniel sa...

behöver man inte fjälla strömmingen?

world on a platter sa...

Hej Daniel !

Om man tvättar strömmingen ordentligt när man sköljer den, så får man bort så pass mycket att den inte behöver fjällas. De sitter så pass löst så de lossnar då.
Mvh
Björn