onsdag 30 januari 2013

Kycklingfond








4 st kycklingskrov eller 1 kg kycklingvingar (Går att få tag på i t.ex saluhallar)
2 st gula lökar
1 bit rotselleri
1 st vitlök
2 st lagerblad
2 msk timjan
2 st vitpepparkorn
några persilje stjälkar

Gör så här :

Hugg skroven i mindre bitar med en stor kniv. (Används vingar behövs de inte huggas.)

Lägg skroven i en stor kastrull. Täck med vatten och låt koka upp. Häll av vattnet. (Dett kallas att blanchera skroven. På så vis får man en klarare fond som slutresultat.)

Skölj av skroven under rinnande kallt vatten i några minuter.
Fyll på vatten igen så att det täcker. Skala lök och rotsaker och skär i mindre bitar. Lägg allting i kastrullen. Låt koka upp och skumma sedan av ytan. Tillsätt kryddorna och låt koka på svag värme i 3-4 timmar under skummning. Sila sedan av fonden genom en fin nätsil eller silduk, släng bort skroven/benen. Vill man ha en kraftigare fond kokas den ihop till önskad konsistens Häll upp i lagom stora plastburkar och låt svalna. Lägg på lock och frys.

Inga kommentarer: