måndag 8 december 2008

Mice en place till morgondagen...

Alltid lika trevligt med hemgjord pasta tycker jag :-) .

Vi börjar med grundreceptet på pastadegen....
3 rumstempererade ägg
300 g vetemjöl (1/3 kan med fördel bytas ut mot durumvete)
1 msk salt
Gör så här :
Lägg mjölet i en stor bunke. Gör ett hål i mitten av mjölet och knäck i äggen samt tillsätt saltet. Jobba ihop degen genom att arbeta ned mjölet i äggen. så snart degen börjar formas och inte längre är lös,arbeta ihop den till en "klump" med kladdig deg. Pressa ihop degen till en boll och knåda den som man gör med en bröddeg.
Tryck med hjälp av basen på handflatorna degen ifrån dig, vik över kanten på degen och gör likadant igen, snurra sedan degen ett kvarts varv och fortsätt knåda, vika och snurra degen i ca 5 minuter om du använder pastamaskin till utkavlingen eller i ca 10 minuter om degen skall formas för hand.
Degen skall vara mjuk och elastisk när den är färdig arbetad, är den för blöt, tillsätt lite mjöl eller för torr, tillsätt lite vatten.
Arbeta sedan ihop degen snabbt igen. Slå in degen i plastfilm och låt vila i rumstemperatur i ca 20 minuter.
Degen är sedan klar för utkavling !
1. Dela degen i 4 bitar.
2. Platta ut en av degbitarna.
3. Kör degen genom pastamaskinen på nr 1 ett par gånger. Vik ihop deg plattan och kör igenom igen.
4. Fortsätt att valsa degen tunnare och tunnare till önskad tjocklek.
5. Om degen är för blöt, pudra över lite mjöl, vik ihop och kör igenom den igen.
6. Kavla degen genom önskad skärare t.ex spaghetti eller fettucine. Ta emot pastan när den kommer ut genom maskinen.
7. Sprid ut pastan på en stång eller stolsrygg och låt hängtorka i ca 10 minuter. Torka pastan i små sjok, eller fördela i täta påsar och frys.
Lycka till !

1 kommentar:

Daniel Roos sa...

Rock N Roll Björn det där är kärlek på hög nivå :-) hade det gott mvh Daniel