måndag 22 december 2008

Risotto-Grundrecept

Lagade lite middag hemma igår med bl.annat risotto. Jag lägger ut grundreceptet till ert förfogande :-)

Tillagning
Detta behövs : 200 g Arborioris 1 finhackad gul lök 4 st finhackade vitlöksklyftor 100 g smör 1 dl torrt vitt vin 1 liter hemgjord kyckling fond 50 g riven parmesan salt/vitpeppar Lite hyvlad Parmesan till garneringGör så här : Koka långsamt upp fonden I en kastrull. Hetta upp en liten klick av smöret i en tjockbottnad kastrull, tillsätt lök/vitlök och svetta tills helt mjuka utan att ta färg. Höj värmen och tillsätt riset. Fräs under omrörning tills riset blir glansigt och “knäpper”. Tillsätt vinet och låt koka in. Späd sedan med fonden, lite taget och låt riset suga upp vätskan mellan spädningarna under konstant omrörning. Fortsätt med detta tills risotton ar klar, dvs. en krämig konsistens med lite kärna när man tuggar på riset. Rör ned resten av smöret och tillsatt parmesanen. Smaka av med salt/peppar. Forma risotton som ägg på tallrikar och strö över den hyvlade Parmesanen... Njut !

Inga kommentarer: